0

Vinterklargjøring av vannsystemet.

Vinterklargjøring av bobil og campingvogn – en omfattende guide

Vinteren kan være en utfordrende tid for bobil- og campingvogneiere, spesielt når det gjelder å beskytte og vedlikeholde vannsystemet og det øvrige utstyret mot frostskader. Mange opplever problemer med blandebatterier og vannkraner på denne tiden av året, ettersom disse komponentene er spesielt sårbare for frostspreng. Denne guiden vil gi deg en detaljert gjennomgang av hvordan du kan klargjøre bobilen eller campingvognen din for vinteren, samt hvordan du best bruker vannsystemet i lave temperaturer for å unngå skader.

Klargjøring av vannsystemet for vinteren

En av de viktigste oppgavene i vinterklargjøring er å sørge for at vannsystemet er riktig drenert, slik at du unngår frostskader på slanger, vannkraner og blandebatterier.

  1. Slå av vannpumpen
    Før du begynner, må du alltid sørge for at vannpumpen er slått av. Dette forhindrer at vann presses rundt i systemet mens du tømmer det.

  2. Åpne alle kraner
    Deretter må du åpne alle kraner i bobilen eller campingvognen. Det er viktig at du setter kranene i en posisjon midt mellom kaldt og varmt vann, slik at både kaldt og varmt vann kan tømme seg ut av systemet.

  3. Åpne dreneringspunktene
    Det neste steget er å åpne alle dreneringspunkter. Dette inkluderer bunntroppen på varmtvannsberederen og ferskvannstanken. Vannet vil deretter renne ut av systemet og skape vakuum i slanger og vannkraner. Hvis campingvognen eller bobilen din har ekstra dreneringspunkter på vannslangene, må også disse åpnes.

  4. Kjør vannpumpen i noen sekunder
    Etter at alt vannet har rent ut, kan du kjøre vannpumpen i noen sekunder for å fjerne eventuelle gjenværende vannrester. Dette er et ekstra steg som sikrer at systemet er så tørt som mulig.

  5. Tøm gråvannstanken
    For gråvannstanken anbefales det å kjøre med dreneringen åpen så lenge som mulig gjennom vinteren. Dersom du må lukke dreneringen, bør du ha med deg noe utstyr for å kunne tine is hvis det fryser til. En varmevifte eller en frostvæske kan være gode hjelpemidler i denne situasjonen.

  6. Unngå frost i vannlåser
    Vannlåser i slukene kan være vanskelige å tømme helt, og her bruker mange eiere frostvæske for å forhindre at vannet fryser og skaper problemer. Hell en liten mengde frostvæske i hvert sluk for å beskytte mot frostsprengning.

  7. Sikre at filter på trykkpumper er tømt
    Filteret på trykkpumper kan holde på litt vann selv etter drenering. Husk derfor å ta av filteret og sjekk at det er tomt for vann før du lar det stå over vinteren.

Tips for å unngå frostskader på blandebatteri og vannkraner

Blandebatteri og vannkraner er ofte de første komponentene som ryker når temperaturen synker under frysepunktet. For å unngå skader på disse delene, er det viktig å la kranene stå åpne etter drenering, og ikke lukke dem før du er sikker på at temperaturen har steget til et trygt nivå igjen. Hvis du har vært uheldig og fått frostskader på blandebatteriet ditt, kan du finne nye deler hos din leverandør. Sørg for å velge riktig størrelse på borehullene, og sjekk tilkoblingene til slanger eller rør før du bestiller nytt utstyr.

Hvordan hindre kondens og fukt

Et annet viktig aspekt ved vinterklargjøring er å forhindre kondens og fukt. Når temperaturen svinger, kan fuktighet fra luften kondensere inne i kjøretøyet, spesielt i skap og lukkede rom. Dette kan over tid føre til mugg, lukt og skader på møbler og andre deler av interiøret.

  1. Hold dører og skap åpne
    Når du forlater bobilen eller campingvognen for en lengre periode om vinteren, bør du åpne alle dører og skap. Dette gir bedre luftsirkulasjon og reduserer risikoen for kondens.

  2. Sett møbelputer på høykant
    Møbelputer kan også holde på fuktighet, så det er lurt å sette dem på høykant for å sikre at luft kan sirkulere rundt dem.

  3. Bruk en kjemisk fuktsluker
    En kjemisk fuktsluker kan også bidra til å holde fuktigheten i sjakk. Disse produktene absorberer overflødig fuktighet i luften og forhindrer at det dannes kondens.

Vannsystemet om vinteren

Når du kommer tilbake til bobilen eller campingvognen etter en periode med kulde, er det viktig å vente til hele kjøretøyet er varmt før du starter opp vannsystemet igjen. Kraner, slanger og vannpumper kan ha blitt sprø i kulden, og ved å kjøre vann gjennom dem før de er varme, kan du risikere å skade systemet.

Ekstra vintertips

  • Isolering av tanker og slanger: For de som bruker bobil eller campingvogn i vinterhalvåret, kan isolering av vanntanker og slanger være en god investering for å hindre at vannet fryser under bruk.
  • Varmeelementer for tanker: Hvis du skal kjøre mye om vinteren, kan det også være verdt å investere i varmeelementer for både ferskvannstanker og gråvannstanker.
  • Planlegging for tining: Ha alltid med utstyr som kan hjelpe deg med å tine fryste deler, som f.eks. en elektrisk varmevifte eller varmluftspistol, slik at du kan løse problemer raskt og effektivt om de skulle oppstå.

Ved å følge disse stegene kan du sørge for at bobilen eller campingvognen din er godt forberedt på vinterens utfordringer. Dette vil ikke bare beskytte utstyret ditt, men også sørge for at alt fungerer som det skal når våren kommer og du er klar for nye eventyr.

13.09.2024
Winter ban giftfri frostvæske 3,78 L konsentrert
15%
20+ på Klikk & Hent (Hokksund)
470,-
399,-