0

Unngå lekkasje i ditt telt.

Unngå lekkasje i telt
Mange tar kontakt med oss og har lekkasjer og drypping inne i teltene. Er ikke teltet skadet er det enkle ting du kan gjøre for å unngå dette. 
Her er våre tips til å lykkes med telt og markiser - bruk og vedlikehold.
Å unngå lekkasje i telt krever noen enkle, men viktige tiltak både før, under og etter bruk av teltet. Her er noen praktiske tips for å holde teltet tørt.


Før bruk:


Velg riktig telt:
Sørg for at teltet har et godt vannbestandig stoff og tapede sømmer. Materialer som ripstop-nylon eller polyester med en høy vannsøyle (over 2000 mm) er gode valg. De fleste teltene er vannavstøtende og ikke vanntette - man kan ikke forvente at det er 100% tett i alle tilfeller.


Impregnering:
Når man får et nytt telt, må det ofte "gå seg til" og krever noen ganger impregnering av utsatte steder som sømmer. Bruk impregneringsspray på teltduken for å forbedre vannmotstanden. Følg produsentens anbefalinger for påføring.


Sjekk sømmene:
Undersøk teltets sømmer for eventuelle svakheter eller hull. Påfør sømtetning (seam sealer) for ekstra beskyttelse, spesielt på sømmer som kan være utsatt for mye vann.


Under bruk:


Riktig oppsett:
Sett opp teltet på en høyere plassering der vann ikke samler seg. Unngå forsenkninger eller daler hvor vann kan renne inn i teltet.
Stram teltet godt:
Stram teltduken godt for å unngå at vann samler seg på toppen av teltet. Bruk alle bardunliner og plugger for å sikre teltet.


Lukking av teltåpninger:
Hold teltåpningene lukket når det regner. Pass på at glidelåser er helt lukket og at eventuelle ventilasjonsluker er riktig innstilt for å hindre vanninntrengning. PS! Dette kan ofte føre til kondensering inne i teltet.


God lufting:
Små drypp inni teltet kan også være kondens, så det kreves god lufting under regn. Sørg for å bruke ventilasjonsluker og ha tilstrekkelig lufting for å redusere kondens inne i teltet. Som oftest godtas det kondensering inne i teltet og små drypp, når det regner, det er tross alt bedre enn å få regn inn.


Etter bruk:


Tørk teltet:
Tørk teltet grundig før lagring for å unngå mugg og skade på stoffet. Heng teltet opp eller legg det ut i solen for å sikre at all fuktighet er borte.
Rengjøring og vedlikehold:
Rengjør teltet regelmessig og kontroller det for skader. Re-impregner teltet etter behov for å opprettholde vannmotstanden. Dette anbefales minimum en gang i året.


Ved å følge disse trinnene kan du betydelig redusere risikoen for lekkasje i teltet ditt og sikre en tørr og komfortabel campingopplevelse.


Flere Tips:

Unngå skarpe gjenstander: Pass på å fjerne greiner og kvister fra teltplassen før du setter opp teltet. Disse kan skade teltet og føre til lekkasjer.


Sjekk værmeldingen: Før du drar på tur, sjekk værmeldingen. Hvis det er meldt mye regn, sørg for å ta med ekstra beskyttelse som tarper eller teltduk.


Ekstra bardunliner: Ta med ekstra bardunliner for å kunne sikre teltet ytterligere hvis det skulle komme sterk vind eller mye regn.


Bruk alltid regntrekk: Hvis teltet ditt har et separat regntrekk, bruk det alltid, selv om det ser ut til å være oppholdsvær. Dette gir en ekstra beskyttelse mot plutselige regnskurer.


Oppbevaring av vått utstyr: Oppbevares vått utstyr som regnjakker og sko inne i tetlet og eller bakken har blitt våt bør man lufte ekstra godt for å unngå kondensering under tørking.


Disse tiltakene vil bidra til å beskytte teltet ditt mot vanninntrengning og sikre at campingturen din blir så komfortabel som mulig, uansett værforhold

01.06.2024
0

Vedlikehold av markiser på bobil og campingvogn

Vedlikehold av din markise
Vedlikehold av markise på bobil og campingvogn er viktig for å sikre lang levetid og optimal funksjonalitet. Her er noen viktige tips og trinn for å holde markisen i god stand:
 
 Regelmessig rengjøring
1. Vask ofte:
   - Rengjør markisen jevnlig, spesielt etter lengre perioder med bruk eller hvis den har vært utsatt for mye regn og skitt. Bruk mildt såpevann og en myk børste eller klut.

   
2. Fjern mugg og flekker:
   - Hvis du oppdager mugg eller flekker, bruk en spesialrens for markiser eller en blanding av vann og hvit eddik. Påfør løsningen, la den virke i noen minutter, og skyll deretter grundig med rent vann.
 
3. Skyll godt:
   - Sørg for å skylle bort all såpe og rengjøringsmidler, da rester kan skade stoffet over tid.
 
Inspeksjon

1. Sjekk stoffet:
   - Undersøk markiseduken for rifter, hull eller slitasje. Mindre skader kan repareres med markiselim eller lappesett. Ved større skader kan det være nødvendig å bytte ut hele duken (anbefales ikke).
 
2. Kontroller rammeverket:
   - Sjekk rammeverket og støttearmene for tegn på rust, bøying eller andre skader. Smør bevegelige deler med silikon- eller lignende smøremiddel for å sikre jevn bevegelse.
 
3. Strammemekanisme:
   - Test strammemekanismen for å sikre at den fungerer riktig. En slapp eller for stram markise kan føre til skade eller feilfunksjon. Det er ganske vanlig at man må justere markisen etter noe bruk.
 
Oppbevaring og bruk

1. Tørk før lagring:
   - Pass på at markisen er helt tørr før du ruller den sammen og lagrer den. Dette forhindrer mugg og dårlig lukt.
 
2. Unngå sterke vindforhold:
   - Rull inn markisen ved sterk vind eller kraftig regn. En utsatt markise kan bli skadet av vindkast eller tyngden av vannansamlinger.
 
3. Bruk støtteben:
   - Bruk alltid støtteben og bardunliner for å sikre markisen, spesielt i vindfulle forhold. Dette gir ekstra stabilitet og forhindrer skade.
 
Forebyggende tiltak

1. Impregnering:
   - Impregner markisen med jevne mellomrom for å opprettholde dens vannavstøtende egenskaper. Følg produsentens anbefalinger for impregneringsmidler.
 
2. Skjerming mot sol:
   - Når markisen ikke er i bruk, kan det være lurt å rulle den inn eller bruke et beskyttelsestrekk for å beskytte mot UV-stråler, som kan svekke stoffet over tid.
 
Ekstra tips
1. Unngå å henge tunge gjenstander:
   - Unngå å henge tunge gjenstander på markisen, da dette kan belaste rammen og stoffet unødvendig.
 
2. Bruk markisetilbehør:
   - Bruk tilbehør som markisetakrenner for å lede vann bort fra markisen og hindre vannsamling. Ekstra takstenger kan være fint å ha her.
 
3. Vinterforberedelser:
   - Hvis du ikke bruker bobilen eller campingvognen om vinteren, sørg for at markisen er godt rengjort og tørr før vinterlagring. Fjern også eventuelle snø- eller isansamlinger umiddelbart for å forhindre skade.
 
Ved å følge disse vedlikeholdstipsene kan du sikre at markisen på bobilen eller campingvognen din holder seg i god stand og fungerer optimalt i mange år framover.
 

01.06.2024