Tvantenne, automatisk parabol eller manuell parabol i bobil

Når det skal velges tvantenne og parabolantenne til din bobil og campingvogn, er det mye å ta hensyn til.

-Hvilket abbonement har du hjemme? Man kan spare mye på å holde seg til et selskap, som ofte har løsninger for ekstra kort uten for store kostnader.

 

491941 (1)Har man Rikstv velges ofte en antenne på bobilen som tar inn DVBt signaler. Her er mye å velge mellom, og vi har testet ut de fleste. Vi har havnet på Teleco sin Wing antenne, og monterer kun denne hos oss. Fremragende kvalitet og kundene våre har stort sett problemfri bruk av denne. Denne tar inn 360grader signaler, signalforsterker følger med.

 

Har man Canal Digital/CMore eller Viasat bør man montere et satelittsystem. Første valget som må tas er manuell, eller automatisk parabol. Vi anbefaler automatisk, manuell er billigere, men krever at du har litt kunnskap, og en posjon tålmodighet.

49099Manuell parabol Globesat. Dette er et rimelig alternativ og koster ca 4000kr. Monteringen av en slik tar ca to timer, og koster ca 2500kr på et caravanverksted. Det tar en tid å bli kjent med denne, men går greit når man får litt erfaring. Denne har også en enkel utgave av DVBt antenne innebygget, men har svake signaler. Ønkser man hurtig tilgang til tv, og ikke spesielt interessert i å bruke tid på innstilling, er ikke dette alternativ. Merk dette er en av våre bestselgere, noe som henger sammen pris.492463

Et annet alternativ er Omnisat Twister, som er en manuell parabol, men enklere å stille inn til ønsket parabol. Den har et sveivesystem som man opererer enkelt innenfra. Den tar også mindre plass på taket.

 

999910755Automatiske paraboler. Her er det et hav av alternativer, alle med sine gode egenskaper. Noen har innebygget tuner, andre har bare innebygget styreboks for å finne tvsignalene og satelittene. Vi har prøvd ca 10 forskjellige av disse, mange var kompliserte og krevde mye av operatøren. Vi har landet på systemer som ikke har innebygget tuner, dette gjør det enklere for deg å bruke. Et annet argument er at du bruker tv selskapets tuner, og de kan hjelpe deg når du har utfordringer med bruken. Vi har testet disse i Troms og Finnmark, og har valgt de store skjermene (ca 85cm), noe som gir stabile signaler. Vårt Carbest system, er enkelt i bruk og en ok pris.

1862000Vi tar med årets nyhet fra Oyster, dette systemet er fremtidens parabol til bobil og campingvogn. Vi annslår stor suksess for denne. Fordeler, liten, og har ingen svingende arm i front. Tar ligen plass og tåler veldig mye. En annen fordel er at denne automatisk oppdaterer satelittens posisjon, og trenger dermed ikke programvareoppdateringer på samme måte som andre.

 

999908049Til slutt tar vi med litt om selve tvapparatet. Vi anbefaler ca 19 tommer skjerm, noe som passer i de fleste nyere biler. Tv bør være LED teknologi, og ha innebygget mest mulig, slik at man ikke trenger så mange bokser. Nyere tv beregnet for bobil har stømforbruk på ca 20 W, innebygget tuner for Rikstv og parabolsignaler, 12V adapter/kontakt.

11 kommentarer til «Tvantenne, automatisk parabol eller manuell parabol i bobil»

 1. Finnes det monteringsanvisning til Globesat twin 60 cm parabolantenne som man kan få tilsendt?

  1. Hei, jeg har den på dansk:-)

   Vejledninger

   Monterings- og brugsvejledning
   af GlobeSat satellit TV-mast til Campingvogne

   MONTERINGSVEJLEDNING:

   – GlobeSat´s meget effektive 60cm antenne og campingmasten leveres hver for sig.
   – Montering af antennen på masten er let.
   – De nødvendige skruer er en del af det medfølgende tilbehør.

   Følg derefter den nedenstående installationsvejledning.

   1.
   Lav et hul i taget (41mm i diameter). Start med at bore et lille hul indefra, for at finde den korrekte afstand til de bærende vægge.

   2.
   Sæt antennemasten, med antennen monteret på toppen, ned gennem hullet.

   3.
   Brug silikone eller lignende tætningsmiddel, til at tætne hullet for vand(både på over- og undersiden af taget) før taggennemføringen bliver spændt.

   4.
   Monter vægbeslaget så det er muligt at hæve antennen. Sørg for nøjagtig lodret montage af antennemasten.

   5.
   Monter F-connector i enden af antennekablet, når den korrekte afstand tilsatellitreceiveren er fundet. Forbind derefter antennekablet til receiverenog forbind receiver og TV

   BRUGSVEJLEDNING:

   Inden afrejse:
   Få deres radio/TV forhandler til, at informere Dem om den korrekte azimuthog elevation, De skal indstille antennen, til at modtage fra denønskede satellit, på det udvalgte sted.

   Ved parkering:
   Kontroller, at der ikke er noget, der hindrer antennens modtagelse fra satelliten,såsom træer, blade og bygninger, da dette giver meget nedsat billedkvalitet.
   Parker køretøjet så vandret som muligt.

   Indstilling:
   Løft antennen ved, at skyde systemet op, så parabolen bliver fri af taget.
   Indstil elevationen på det ønskede gradtal ved at benytte gradskalaen på røret.
   Drej antennen vandret rundt indtil De kan se et billede på TV-skærmen.
   Det kan være nemmere, hvis De allerede har en idé om den omtrentligeretning (benyt kompas eller solen).
   Finindstil elevation og azimuth ved at se på skrapheden af billedet påDeres TV.
   Spænd drejegrebene for at sikre, at indstillingen af elevation og azimuthbibeholdes.

   Ved transport:
   Indstil elevationen til 90º og sænk antennen helt ned. Spænd begge drejegreb for at forhindre antennen i at flytte sig under kørsel.

   Vigtigt !!!
   De forskellige satellitter sender fra 36000 Km over Jorden. Satellittens strålemod jorden er rettet mod centrum af Europa. Når man bevæger sig modyderpunkter på det Europæiske fastland f.eks. Vestfrankrig drejer satellittenssignaler sig. Det kaldes ”skew”. For at få et optimalt signal med parabolantennen er det nødvendigt at dreje LNBén. Det gøres ved, at man på bagsiden afAntennen løsner de tre skruer som holder LNBén og drejer den. Når manbefinder sig mod vest drejes LNBén mod uret, mod øst med uret, når man serantennen bagfra.

 2. Hei .Kan man bruke automatisk parabol på hytte ? Singnalene forandrer seg mye . Hytta er i espedalen / Gausdal

 3. Eg kjøpte ei parabol antenne men får ikke signaler inn
  Eg har ei vanlig parabol den fungerer .

 4. Hei! Har en gammel oyster parabol og tuber og har hørt at man må skifte tuner til HD ellers forsvinner signaler Snart! Skal være tilbud på dette nu, kan dere sende meg tilbud på ny tuner til a-nilss2@online.no snarest? På forhånd takk!

Det er stengt for kommentarer.